HomeProductenNieuwsOver ons Support Vacatures Contact

Calculator Wet van Ohm

De basis van onze elektrowarmte producten is weerstandsdraad. Of het nu silicone heaters zijn, patroonelementen, insteekheaters of complete ovens.

In de basis kun je het vermogen berekenen aan de hand van de formule van de wet van Ohm. Om het te vereenvoudigen hebben we hieronder een calculator beschikbaar gemaakt. Vul minimaal 2 waarden in om de resterende 2 waarden te vekrijgen.

Bijvoorbeeld: Je weet dat de beschikbare spanning 230V is en dat je een vermogen wenst van 800W. Na invoeren in de calculator resulteert dit in 66 Ohm weerstand en een stroomsterkte van net geen 3.5 Ampere.

Spanning (V):
V


Stroom (I):
A


Weerstand (R):
Ω


Vermogen (P):
W


Berekenen Leeg maken

De wet van Ohm is een empirische natuurkundige wet, genoemd naar de Duitse natuurkundige Georg Ohm, die een relatie legt tussen spanning, weerstand en stroomsterkte.
 
De wet van Ohm luidt als volgt:
 
De stroomsterkte door een geleider is recht evenredig met het potentiaalverschil tussen de uiteinden.
Het quotiënt van spanning en stroomsterkte is dus een constante. Deze constante wordt de weerstand van de geleider genoemd.
 
In symbolische notatie:

U = I x R
 
waarin U de spanning of het potentiaalverschil, I de stroomsterkte en R de weerstand is. Wordt U uitgedrukt in V (volt) en I in A (ampère), dan is R in Ω (ohm) uitgedrukt. (In het diagram hieronder wordt de U weergegeven als V.)
 
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten